Heimwee naar autoloosheid

Ik heb een hekel aan auto’s én aan autorijden. We hebben in Vlaanderen bijna twee jaar zonder auto geleefd, ik vond dat werkelijk zalig.
Mensen associëren een auto vaak met vrijheid, ik vond het juist een heel vrij gevoel om zonder auto te leven, onafhankelijk van dat milieuvervuilende, geldverslindende, gevaarlijke, gemakzuchtige voertuig.
Je kwam automatisch lekker veel buiten en je hoefde niet meer naar de fitness.

Nu we in Wallonië wonen, hebben we dus helaas wel een auto moeten aanschaffen. Leven in de natuur, is dus niet zo milieuvriendelijk als je in eerste instantie zou verwachten. Je moet hier namelijk gewoon alles met de auto doen. En we willen ook dagelijks met Olaf even lekker naar buiten, dus gaan we daarnaast ook nog wandelen.
In Vlaanderen konden we dat mooi combineren, met de fiets of te voet een boodschapje doen, even naar de bib, op bezoek bij vrienden en familie. Je had gedaan wat je wilde doen én we waren lekker buiten geweest, het nuttige met het aangename combineren.

We kunnen hier prachtig wandelen en we zijn aan het sparen voor twee goede fietsen. Maar als ik ga wandelen of fietsen, wil ik altijd graag een doel hebben, hou er niet van om zomaar een rondje te wandelen. Voor een dag is niet erg, maar liever geen dagelijkse herhaling. Er is hier in de wijde omgeving echter niet een bepaald doel om naar toe te fietsen of te wandelen.

Nu ik dus niet meer fiets, voel ik dat mijn conditie verminderd is en mijn vetpercentage vermeerderd. Ik baal daar ontzettend van! Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk.
Niets is zo lekker als letterlijk een frisse neus halen, even alle gedachten loslaten en het bloed weer door je lijf te voelen stromen.
Er zijn tijden geweest dat ik iedere dag sportte en een marathon per week liep. Nu doe ik…niets.
Ik kijk uit naar het voorjaar, als de wegen weer sneeuwvrij zijn en we hopelijk genoeg gespaard hebben voor goede fietsen.

Voorlopig zal ik hier op zoek gaan naar een binnensport, om toch aan mijn “drugs” van het sporten te komen. Ik heb dat echter altijd zo onzinnig gevonden, als je je lichamelijke beweging ook kunt halen door gewoon de auto te laten staan.
En voor een sport moet je lidgeld betalen, terwijl als je de auto laat staan en gaat fietsen, je zowel lidgeld als benzine kosten bespaart.
Goed, het is hier helaas niet anders. En die binnensport, daar zal ik ook weer met de auto naar toe moeten….

Edit: In september 2013 heb ik een elektrische fiets gekocht, dus nu fiets ik gelukkig wel weer 😀

Lees ook:
Elektrische fiets
No Impact Week – dag 3: vervoer
No Impact week – dag 8: eco-zondag


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


14 thoughts on “Heimwee naar autoloosheid

  1. Marlies

    Hallo Evelien, ik kwam toevallig op je blog terecht, enkele dingetjes gelezen. Ben erg verbaasd dat je jezelf een ecologische levensstijl toeschrijft, een rubriek hebt waar je mensen afraadt een mixer en een blender te gebruiken maar dan wel een auto hebt?! Dat is nu wel het eerste ding dat je in een ecologische levensstijl moet laten! Auto’s zijn verantwoordelijk voor 20% van de Belgische CO2-uitstoot!
    Je zegt: ik heb twee jaar autovrij geleefd, alsof het een eeuwigheid en een prestatie is. Ik heb nog nooit een auto gehad en woon ook op de buiten… Tuurlijk vraagt dat veel inspanning! Ook al woon je in Wallonië, dat wil toch niet zeggen dat er geen trein of bus is? Ik was pas nog op vakantie in een verre verlaten uithoek van Henegouwen en zelfs daar rijdt bus en trein.
    Voor mij heeft je blog in elk geval niet veel geloofwaardigheid als sensibilisering naar andere mensen toe… Veel succes met je zoektocht naar een groenere levensstijl

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      Hi Marlies,

      Het klopt dat een auto inderdaad niet milieuvriendelijk is, tot die conclusie was ik zelf ook al gekomen in “natuurlijk leven is milieu-onvriendelijk“. Ik ben het helemaal met je eens dat de auto een grote veroorzaker is van CO2-uitstoot. Ik ben er dan ook niet trots op dat we een auto hebben en ik moedig op mijn website ook niemand aan tot het hebben of het behouden van een auto. Maar om daaruit te concluderen dat ik mezelf daardoor geen “ecologische levensstijl” meer mag toeschrijven, vind ik eerlijk gezegd een beetje kort door de bocht. Want hiermee beweer je dat door het bezit van onze auto al mijn andere inspanningen voor het milieu teniet gedaan worden.

      We zouden theoretisch inderdaad zonder auto kunnen leven, maar er komt hier maar drie maal per week een bus langs en dan uiteraard niet op de tijden dat je naar of van het station moet. Daarmee wordt gaan werken dus onmogelijk. En onze zoon zou ook niet meer naar de crèche kunnen gaan. Dat betekent voor ons allemaal dus een sociaal isolement.
      We zouden alles op de fiets kunnen doen, maar negen kilometer fietsen langs een weg zonder fietspaden, geen verlichting, waar auto’s 100km/h rijden en met een peuter van één jaar vind ik onverantwoord. Ik ben pro-milieu en heb daar heel veel voor over, maar ga daar niet dagelijks mijn leven voor op het spel zetten.
      Ook zijn hier de weersomstandigheden in de winter veel strenger, er heeft wekenlang een pak sneeuw van 70cm gelegen. Te voet en met de auto was het al doodeng om ergens naar toe te gaan, dat hebben we dan ook tot een minimum beperkt. Ik ga dan echt niet op de fiets met een peuter me op de weg begeven. Dat is ten eerste levensgevaarlijk en ten tweede zit hij stil op de fiets met bevroren lichaamsdelen als gevolg.
      En biologische voeding is hier veel minder makkelijk verkrijgbaar, we moeten daarvoor al 20 minuten met de auto naar de supermarkt rijden of 45 minuten naar een bio-winkel. Met de fiets zouden we daar dus bijna een dag mee kwijt zijn.

      De milieuvriendelijkste optie van leven is om niet te leven…..
      De op één na milieuvriendelijkste optie is om in de stad te leven, want daar is alles bereikbaar op loop- en fietsafstand en heb volop openbaar vervoer. Niet te gaan werken, dan heb je ook geen verplaatsingen. Al je eigen groenten te verbouwen, maar dat is in de stad dan weer moeilijk omdat de grond daar eenmaal duurder is, zeker als je geen werk hebt. Dicht bij je familie te blijven wonen zodat je zo weinig mogelijk afstand aflegt voor familiebezoeken. Nooit op vakantie te gaan en geen kinderen en/of gezelschapsdieren nemen.

      Dat is inderdaad een theoretische optie, echter geen haalbare optie voor ons, omdat wij dan doodongelukkig zouden zijn. En naast milieuvriendelijk leven willen toch ook nog wel graag een beetje gelukkig leven. Als jij dat daarmee niet ecologisch vindt, dan mag dat uiteraard.
      Maar ik denk dat het voor een groenere wereld beter is te kijken naar de inspanningen die mensen wél doen, dan mensen te veroordelen op dat ene punt wat niet goed is. Een betere en positieve wereld begint bij jezelf, zowel bij je realisaties als bij je kijk op de wereld!

      Groetjes Green Evelien

  2. Rudolf Jan

    Hoi Evelien,

    Goed dat je schrijft waarom je toch maar weer een auto hebt aangeschaft. Dit geeft goed de dilemma’s ana wara je soms mee te maken kunt krijgen. Ik heb op http://www.geenautonodig.nl ene kort artikel over je blog geschreven en een link op de site geplaatst.

  3. Guy Schalckens

    hallo Evelien,

    wat ik ga voorstellen, klinkt misschien radicaal en vergezocht maar wat denk je hier van:

    doe je lange verplaatsingen, en boodschappen, met paard en kar.

    100% milieuvriendelijk, én je kan lange afstanden afleggen. En wie weet, kan je ook toeristische rondleidingen organiseren, zo verdien je een extra centje bij.

    Groetjes, Guy

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Guy: Leuk, ik hou van wel van aparte ideeën 😉 Maar deze optie is helaas niet realiseerbaar voor ons. We beschikken over een flinke lap tuin, maar dat is te nog weinig om er een paard op te kunnen houden. Mijn vriend gaat op de fiets naar het station om daar de trein naar zijn werk te pakken. Heen is dat bergafwaarts en dus 20 minuten fietsen, terug is het bergop en 45 minuten. Hij zit er aan te denken om in de winter als er hier veel sneeuw ligt en het dus moeilijk fietsen is, met langlauf-ski’s naar het station te gaan.

  4. Sofie Dhoore

    Een auto hoeft daarom niet altijd heel slecht te zijn. Wij zijn ook van 2 auto’s (1 sportwagen en 1 kleine wagen) naar 1 auto gegaan, daarvoor wilden we een milieuvriendelijkere wagen dan een sportwagen maar het moet ook betaalbaar zijn.
    Wij hebben gekozen om onze 2 auto’s te verkopen en een hybride-auto te kopen. We wilden eigenlijk een volledig elektrische auto maar dat konden we jammergenoeg niet betalen.
    Milieuvriendelijk leven is wikken en wegen, 100% milieuvriendelijk is niet mogelijk daarom moet iedereen voor zichzelf de grens trekken!

    Bovendien zou ik ook opteren om op de buiten te wonen, dat vind ik veel rustgevender dan de drukke, vuile stad.

  5. Ellen

    Hey Evelien,

    Interessant artikel!

    Ik heb zelf wel een auto, omdat ik als arts helaas niet zonder kan. (Ik werk wel in een lab, maar dan nog ben ik wel oproepbaar en dan kan ik natuurlijk niet zeggen dat ik de volgende bus wel neem!).

    Ik ben al een tijdje op zoek naar een goede carpoolwebsite, want ik kan af en toe wel iemand meenemen (als het lukt iemand te vinden die zich aan mijn uren kan aanpassen) en nu zal je zeggen, die vind je toch makkelijk? Ja hoor … voor België OF voor Nederland. Als je zoals ik elke dag de grens over pendelt, wordt het blijkbaar al een heel pak moeilijker. Ik vang bot op beide websites als ik mijn dagelijks traject ingeef. Terwijl er toch genoeg Belgische en Nederlandse grensarbeiders zijn, heb ik het gevoel … Ik weet dat je niet (meer?) in de grensregio woont maar misschien heb jij toch wel een tip voor mij?

  6. katrien

    Dag Evelien,
    dat een auto na wikken en wegen soms een optie is, daar kan ik inkomen. Ikzelf heb ook een auto omwille van een chronische ziekte, maar probeer voor de rest ook zo consequent mogelijk te leven. Waar ik wel benieuwd naar ben : hoeveel kilometer rijden jullie op een jaar ?

  7. Michel

    Dag Evelien,

    Jullie gebruiken toch een klassieke benzine-auto (homogeen mengsel)

    Evelien, zo een benzineauto is veruit milieuvriendelijker als het klassieke openbaar vervoer per personenkilomter, daar zijn diverse studies* van. Na de fiets is de benzineauto quasi het groenste verkeersmiddel.

    Mensen die denken groener te leven als ze in de stad wonen en gebruik maken van het openaar vervoer (zoals de dieselbus) maken steeds weer opnieuw zulke denkfouten.
    Fijnstof, vooral ultrafijnstof, kleiner als 100 nanometer, is het schadelijkste, en dit voor 3/4 van de Daly´s:
    http://www.standaard.be/cnt/dmf20120807_162

    *http://www.tmleuven.be/project/autoengezondheid/120308persberichtdef.pdf : korte studie over fijnstof in Vlaanderen, vooral figuur 1 per personenkilometer moet je bekijken, de benzineauto doet het duidelijk beter als het openbaar vervoer, vooral fijnstof uitlaat is belangrijk, fijnstof niet uitlaat ook (bvb trein) maar is minder schadelijk omdat de fijnstofdeeltjes groter zijn en minder toxisch. Het probleem is vooral de onhomogene dieselverbranding met luchtoverschot, vooral dieselbussen; ook de huisverwarming op diesel of hout is slechter voor het milieu en de mens als op gas.

  8. Michel

    Evelien, nog een nakomertje, ik kan het zelfs letterlijk citeren uit een oude wel complete studie, page 72-73:

    De gemiddelde auto en gemiddelde bus verbergen echter een meer genuanceerde realiteit. Een benzine en een LPG-auto zijn veel properder dan een dieselwagen en ook properder dan een dieselbus.

    De benzinewagen is op de fiets na het properste vervoermiddel.

    Dit komt omdat de verbranding van diesel (in een auto en een bus) steeds gepaard gaat met de uitstoot van fijn stof en NOx. …]

    Hieronder nog een forum met topic waar je meer vindt over fijnstof (vooral het ultrafijnstof) want het is erger als men denkt, ultrafijnstof kon men pas meten in 2011. De WHO heeft (ultra)fijnstof uit dieselmotoren officieel als hoogst kankerverwekkend ingedeeld sinds juni 2012.

    http://forum.christophoros.be/index.php/topic,4500.0.html best vanaf post 14.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.