NL

FR

Welkom > Eco-mindset > Minimalisme

Minimalisme

Bezit en bevrijding

things

Wij streven naar een minimalistische levenstijl, dit als tegenreactie op het huidige materialisme. We willen zo weinig mogelijk bezit hebben.
Je kan me niets zo blij maken als met opruimen, heerlijk me bevrijden van spullen.

Bezit is een tweevoudig relatie,
jij bezit spullen, maar die spullen nemen ook bezit van jou.

Dus om werkelijk vrij te zijn,
kun je je het beste ontdoen van zo vele mogelijk spullen.


Gewoontes doorbreken

enjoyless Een ingesleten gewoonte is dat als iets kapot gaat dat we het vervangen. Maar eigenlijk dienen we ons af te vragen hebben het uberhaupt eigenlijk nog wel nodig?
Toen ik vele kilo's afviel, heb ik een paar vuilniszakken met kleding weggedaan, trots! En automatisch wilde ik mezelf belonen met nieuwe kleding, todat je denkt, ik heb heel veel weggedaan, maar ik heb eigenlijk gewoon nog genoeg in mijn kast hangen. En dan de kleding die je nooit droeg nu wél gaat dragen.

Boeken in mijn boekenkast die ik al eens gelezen had en niet nog eens zou lezen, heb ik weggegeven.

Het is blijkbaar een traditie om je eerste schoentjes te bewaren? Maar wat doe je er mee, niets! Dus ik heb er een foto van gemaakt en ze weggedaan.

We bewaren soms ook spullen omdat ze zo duur in aanschaf waren, maar dat geld heb je toch al uitgegeven of je het artikel nu bewaard of niet, je verdient er je geld niet mee terug. Dus als je het enkel om die reden bewaart, gewoon wegdoen!

lessmore


Producten zijn middelen, geen doel op zich

Vaak vergeten we dat spullen slechts "middelen" en geen doel op zich zijn!
We hebben enkel spullen nodig om een doel of een bepaalde behoefte te bereiken.

Ik ben bijvoorbeeld heel blij met mijn computer omdat ik zo kan schrijven en mijn ideeën kan delen met de wereld. Maar het is niet zo dat ik van mijn computer zelf houd, enkel dat hij mij me in mijn behoefte voorziet mijn ideeën te delen.

Maar tegenwoordig zijn mensen verliefd op hun spullen en begeren ze steeds meer.
Beter is om te kijken welke behoefte er door dat product gerealiseerd wordt?

Voorbeeld: Veel mensen zijn verslaafd aan hun smartphone.
Welke behoefte wordt er door dat apparaat vervuld?
- In contact zijn met anderen.

Dus inzicht hebben dat ze behoefte hebben aan sociaal contact maakt dat ze hun smartphone minder adoreren en inzien dat het slechts een "middel" is om met anderen in contact te blijven. En door dat inzicht misschien ook andere manieren gaan zoeken om die behoefte van "sociaal contact" te vervullen.

lessmore


Digitale opruiming

Laatst zag ik een harde schijf waar je tot 480.000 digitale foto's op kon slaan! Maar wat moet je met 480.000 foto's? Is het niet handiger als je foto's van je camera naar je computer uploadt om gelijk te selecteren welke je bewaart en welke je verwijdert?
Dat vergemakkelijkt op een later tijdstip het zoeken naar de juiste foto: bespaart tijd en digitale ruimte.

Op mijn werk was vorig jaar de serverruimte vol. Ik heb toen een digitale opruim-actie georganiseerd wat resulteerde in tientallen GB vrije ruimte. Na ruim een jaar was de server echter opnieuw vol en men wilde geen tijd besteden om weer op te ruimen, dus maar nieuwe serverruimte gekocht. Dat is immers de makkelijkste en goedkoopste optie. Als je echter weet wat voor vervuiling de productie van computers met zich meebrengt, dan zou er niet zo klakkeloos nieuwe computer(benodigdheden) en andere multimedia gekocht worden.

En het gaat me niet enkel om de vervuiling, als ook om het bewustzijn dat de rommel die je veroorzaakt ook op dient te ruimen. Dit geldt dus ook voor digitale data. Mensen ruimen geregeld hun kledingkast op, hun huis, de garage en de zolder, want anders past er geen nieuwe rommel meer bij. Maar dit geldt niet voor een computer, want daar kun je gewoon nieuwe opslagruimte voor kopen. En hoeven mensen zichzelf dus niet te confronteren met de rommel die veroorzaakt hebben.

Ik zie twee oplossingen om deze digitale onverantwoordelijkheid te voorkomen. De eerste is door bewustzijn te creëren omtrent de digitale vervuiling. Ik hoop daar door dit artikel een bijdrage aan te leveren.
De tweede oplossing is door de kosten van de vervuiling die de productie van digitale apparaten met zich meebrengen in de aanschafprijs doorrekenen. Dan zou iedereen eerst wel zijn digitale data opruimen alvorens nieuwe opslagcapaciteit aan te schaffen.Voordelen minimalisme

1. Als je minder spullen hebt, hoef je minder te poetsen.

2. Met minder spullen in huis, ben je minder vaak iets kwijt.

3. Als je minder materiele rijkdom nastreeft, hoef je minder te werken en heb je meer quality-time!

4. Opruimen geeft niet enkel ruimte in je huis, maar vooral in je hoofd!

lessmore

Op mijn blog staan de volgende artikels over minimalisme:

Minder is meer
Digitale onverantwoordelijkheid
Minimalisme en "groen" consumentisme
Vakantie
Mijn "groene" verjaardag
Nostalgie opruiming
Eenvoud in de Pyreneeën
Cadeaus
Opgeruimde leesvakantie
Boeken-opruiming
Een rijk leven
Consuminderen met kinderen
Lichter licht
Nieuwe uitdaging: minimalisme
Slapen zonder bed
Hike-vakantie met kinderen
Ontspullen

Boeken

Minimalisme

Fumio Sasaki
Margareta Magnusson
Marie Kondo
Martin van der Gaag
James Wallman
Els Jabobs
Stephanie Bennett Vogt
Hein Zegers
Gera van den Berg
Marius de Geus

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Merci!

Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.


Advertenties