NL

FR

Welkom > Natuurlijk ouderschap > Spelen

Spelen

Speelgoed

  Speelgoed is overbodig
  Geen plastic speelgoed
  Duurzaam speelgoed

Consuminderen met kinderen

Knutselen en kliederen

  Zelf speelklei maken
  Druipklei maken

Spelen in de tuin

  Buitenkeukentje (van afvalmateriaal)
  Ons kabouterbos

Voorlezen

  Niet zo braafjes voorlezen
  Rollenpatronen in kinderboeken

Meer inspiratie

  Blogs over spelen
  Downloads

Webwinkel

  Eco-shop
  Boeken

Speelgoed

Speelgoed niet nodig

Kinderen worden vanaf hun geboorte overladen met speelgoed. Ze hebben dat speelgoed eigenlijk helemaal niet nodig, want ze vinden non-speelgoed zoals een pollepel, de papier-prullenmand en helaas ook mama’s bril vaak veel interessanter.

Geen plastic speelgoed

Maar je ontkomt nu eenmaal niet aan speelgoed. We hebben nooit plastic speelgoed gewild voor onze kindjes. Het voelt gewoon niet natuurlijk aan en nu blijkt ook uit onderzoek blijft dat plastic hormoonverstorende stoffen bevat.
Daarom hebben we altijd duidelijk aan iedereen gevraagd om geen plastic speelgoed. Meestal werd onze wens wel gerespecteerd, maar soms hebben we toch plastic speeltjes gekregen als kraamcadeau of als tweedehands speelgoed van vrienden omdat hun kinderen daar al te groot voor waren geworden.
Dilemma: houden we het gekregen plastic speelgoed of niet? Enerzijds wil ik deze spullen (her)gebruiken omdat ze nog goed zijn, anderzijds wil ik dat mijn kindjes enkel met speelgoed van duurzame materialen spelen.
Oplossing: Het plastic speelgoed heb ik aan mijn ouders meegegeven, als onze kindjes bij opa en oma zijn, hebben ze daar ook wat speelgoed. Hoewel ze dat daar eigenlijk totaal niet nodig hebben, want ze worden er telkens bedolven onder aandacht, knuffels en kusjes en dat is toch het meest ecologische, verantwoorde, duurzame speelgoed van allemaal!

Duurzaam speelgoed

Wij kiezen enkel voor speelgoed uit duurzame materialen zoals hout en stof. Er zijn vele (web)winkels die dergelijk speelgoed verkopen, kijk hiervoor eens onderaan deze pagina in mijn Webwinkel.

Voor oudere kinderen bestaat er ook speelgoed waarbij ze kennismaken met duurzame technologieën, dit heet Green Science.


Consuminderen met kinderen


Knutselen en kliederen

Zelf speelklei maken

DSCN3522

Onze kindjes vinden het heerlijk om te kleien!

Alleen jammer dat klei zo duur is.
En dat die kleurtjes allemaal apart in een plastic potje of folie zitten, terwijl na een paar minuten al die kleurtjes toch één grote mengelmoes zijn geworden, althans hier in huis wel.

Daarom is het veel leuker om zelf speelklei te maken. Véél goedkoper en geen plastic afval.

DSCN3523 Dubbel plezier
Door zelf klei te maken hebben kindjes zo ook nog eens dubbel plezier.

Ze vinden het eerst spannend om zelf hun eigen klei te maken.
En zo maak je ze ook bewust dat je niet alles kant-en-klaar in de winkel hoeft te kopen maar ook gewoon zélf kunt maken.

En daarna is er natuurlijk het speelgenot.

DSCN3526

Recept
Er zijn op internet verschillende recepten te vinden, de meeste recepten moesten in een pan verwarmd worden, maar dat vond ik niks, want dan konden onze kindjes het niet helemaal zelf maken. Dus verder gezocht naar "koude" recepten, er een paar getest en gecombineerd en aan de hand daarvan mijn eigen receptuur samengesteld:
DSCN3527
- 300 gram tarwebloem
- 150 gram zout
- 200 ml water
- 1 eetlepel natriumbicarbonaat
- 1 eetlepel olie

Je doet alles in een kom, oh nee, je laat je kindjes alles in een kom doen, roeren, kneden en klaar!

Vind je het te droog, voeg dan meer water toe. Is het eerder te nat, doe er dan nog wat bloem bij.

DSCN3530 Kleurtje
Je kan de klei een kleurtje geven. In de supermarkt bestaan er flesjes met kleurstof voor voedingsmiddelen (meestal bij de taart- en bakproducten). Maar je kan ook de klei kleuren met natuurlijke ingrediënten:

- bruin = cacaopoeder
- geel = kerrie
- rood = bietensap of -kookvocht
- groen = spinaziekookvocht

Voeg de kleurstof aan het water toe voordat je deze mengt met de andere ingrediënten.

Bewaren
Bewaar de klei in een afgesloten pot of bakje om uitdrogen te voorkomen.

Lief!
Samen met mijn kindjes heb ik laatst een heerlijke middag gekleid, we maakten allerlei dieren. En daarna maakten ze zelf een klein potje, plukten een paardebloem uit de tuin, deden die in hun net gecreëerde vaasjes en gaven die spontaan aan mij. Lief hè!

DSCN3532


Druipklei maken

Een leuke kinder-activiteit: Druip-klei!

DSCN4076_klein DSCN4078_klein

Het grappige van deze druip-klei is dat als je het kneedt, het vast is en er een balletje van kunt maken. Maar op het moment dat je stopt met kneden, wordt het weer vloeibaar.

DSCN4063_klein


Wat heb je nodig:

- Maiszetmeel (maïzena)

- Water

- Schaal


DSCN4064_klein Zo maak je het:
Doe in een schaal maiszetmeel en voeg water toe.
Als verhouding kun je ongeveer 2 cups maiszetmeel op 1 cup water aanhouden.
Voeg gewoon net zoveel water toe totdat het maïszetmeel net is opgelost. Doe er niet teveel water er in één keer in, want dan wordt het té druiperig en kan je er niet goed mee kneden.

DSCN4086_klein


Onze kindjes noemden het druipen “smelten”, dus het werd “kneden-en-smelten”, prima!

Naast het bolletjes kneden en laten smelten, vonden Olaf en Linde het ook veel leuk om hun handen in de schaal te doen, dan de klei met hun handjes omhoog te scheppen en van hun handen te laten glijden.

Gewoon lekker kliederen dus!


DSCN4087_klein DSCN4088_klein DSCN4090_klein

DSCN4115_klein


Kleine broer werd wakker na zijn middagdut en vond dat kliederen ook wel heel erg leuk (hij is nogal een artistieke deugniet).

Hij snapte natuurlijk nog niet het kneden-en-smelten principe.

Hij ging de zwaartekracht uittesten.

En voila, getest door Hugo, de zwaartekracht werkt nog altijd!

DSCN4120_klein DSCN4121_klein DSCN4122_klein

Verklaring
DSCN4107_klein Als lerares Wetenschappen, wil ik natuurlijk een verklaring hoe dit principe werkt.
Dat heeft te maken met het feit dat maizena geen oplossing is, maar een suspensie van vaste zetmeeldeeltjes in water. Zolang er veel water tussen de zetmeeldeeltjes zit, kunnen ze gemakkelijk langs elkaar bewegen. Maar als er druk wordt uitgeoefend, dan wordt het water tussen de deeltjes uitgeperst. Op die plaatsen verstart het maizena- papje en gedraagt het zich als een vaste stof (bron).

Experiment voor grotere kinderen
Dat balletjes kneden en lekker kliederen is leuk voor kleine kindjes. Maar met grotere kinderen kun je met deze druip-klei ook leuk experimenteren. Bijvoorbeeld een zwembadje vullen en dan er op gaan lopen!
Wel blijven lopen of springen of dansen en dus blijvend druk uitoefenen, anders.....

Tips
Tip 1:
Doe deze activiteit buiten, want het kan een vieze boel worden. Ideaal voor in de zomer!

Tip 2:
Na het spelen kun je de druip-klei in een luchtdichte pot bewaren voor een volgende keer.
Als je het weggooit, doe het dan in de groen-afvalbak en niet door de gootsteen spoelen, omdat dit verstopping kan veroorzaken.


leesvakantie Druip-klei: Voordelig en meer ontspannen voordelen

Druip-klei is een leuke activiteit die weinig geld kost (behalve misschien bedankje voor mijn tips), je gewoon lekker thuis in je tuin kan doen, geen plastic afval, geen giftige stoffen, waarmee je kindjes toch wel minstens een uurtje zoet zijn en jij zo ondertussen ook even kunt ontspannen!Spelen in de tuin

Buitenkeukentje (van afvalmateriaal)

keukentje1
Onze Hugo vindt de zandbak heerlijk, maar Linde en Olaf zijn eigenlijk al wel een beetje uitgekeken op enkel scheppen, harken en emmertjes vullen.
Daarom hebben we er nu een buitenkeukentje naast gezet, zo wordt het voor hen ook weer superleuk om met zand te spelen!

Toen we onze kachel bouwden, werden de leemstenen geleverd op een pallet. En die pallet konden we goed gebruiken om er een buitenkeukentje van te maken.
Mijn vriend heeft de pallet doormidden gezaagd, voor het onder- en bovenblad. Wat boomstammen uit ons houthok zorgden voor de constructie. En een stevige tak maakte het mooi af als bovenste rand.

keukentje2

Bij de kringloper heb ik voor een paar centen pannen, bakblikken, soeplepels en bestek voor het keukentje gekocht.
Geweldig, want goedkoop, geen plastic en je geeft spullen een tweede leven!

Ook kocht ik er een schaal die diende als wasbak. Mijn vriend zaagde een gat in het "bovenste blad" waar de schaal mooi inpaste. Zo kunnen ze lekker met zand én water modderen in hun keukentje.

Een paar spijkers in de bovenste tak waar we alles mooi aan kunnen ophangen. En een oude klomp die ik vroeger nog heb gedragen fungeert als bestekbak.

Zo zijn dus alle materialen, zowel de constructie als het kookgerei, hergebruikte materialen. Dat maakt dit buitenkeukentje nog leuker!

Klaar, kokkerellen maar!

keukentje3

Wat een zalige kindertuin hebben we toch, zandbak met buitenkeukentje, enorme trampoline, glijbaan, schommels, ronddraaiende wip, hangmat, vrolijk kindertuinhuisje met het buitenspeelgoed, kabouterbos, moestuin waar ze iedere dag aardbeien kunnen plukken, klimstruik en in de tuin hebben we samen verschillende hutjes gemaakt waar je je goed kan verstoppen.

schommel-glijbaan trampoline

boomhut wip

hugo kabouter tuinhuisje

En ja, zelf genieten wij hier ook enorm van!

hangmat


Ons kabouterbos

We hebben in onze tuin een kabouterbos. Ook toen we nog geen kindjes hadden, had ik in onze vorige tuin al een kabouterhut gemaakt. Vind het gewoon tof om het kind in mezelf ook levend te houden.

Als er mensen op bezoek komen laten onze kindjes altijd trots aan hen hun kabouterbos zien.
En het lijkt me geweldig dat als ze iets ouder worden, dat ze daar zelf lekker gaan ravotten en hutten bouwen.


Cadeautip
Als onze kindjes jarig zijn of met sinterklaas, wordt er natuurlijk gevraagd wat ze graag willen hebben als cadeautje. Want geen plastic speelgoed, geen nieuwe kleding, geen koek of snoep met suiker.
Daarom: kabouters, trollen en elfen voor in ons kabouterbos!

Toen ik zwanger was van Olaf, had ik al het Kabouterboek van Rien Poortvliet voor hem gekocht. Zo prachtig, niet alleen de tekeningen, maar ook het verhaal hoe de kabouters geheel zelfvoorzienend van en met de natuur leven.

Ook hebben we tweedehands het boek "Het jaar rond met de vier kaboutertjes" gevonden waar hele leuke en grappige versjes in staan die zijn ingedeeld in de vier seizoenen.

En in voorleesboeken over natuurwezentjes, kan het boek Bloemenkinderen in onze boekenkasten natuurlijk niet ontbreken.Eco-kids

"Mama, hoe werkt duurzame energie?"

DSCN4444_15
Olaf wil nu van alles weten hoe het werkt. En met van die eco-ouders, wil hij dus ook weten hoe een zonnepaneel en een windmolen werken.

Daarom ben ik heel blij bouwpakketjes te hebben gevonden waarin kinderen dit zelf kunnen ontdekken.
Want uitleggen is zo saai en een filmpje erover bekijken op internet is al iets levendiger, maar zelf ervaren is de beste leermethode!

DSCN4458_15
fietsertje

Fietsen met de wind

Voor zijn verjaardag had Olaf een bouwpakket met windmolentje en fietsertje gekregen voor op zijn fiets.
Als Olaf fietst, gaat het windmolentje draaien en daardoor gaat er een lampje branden én ook het poppetje gaat fietsen.
Hartstikke leuk!


Zelluf doen
En hier zie je ze in actie om een vliegtuigje met zonnepaneeltje in elkaar te zetten:

DSCN3856_10

Hard aan het werk:

DSCN3861_10

Het begint al vorm te krijgen:

DSCN3867_10

Als je het vliegtuigje met zonnepaneeltje dan buiten in de zon legt, gaat de propellor draaien! En als je het zonnepaneeltje omdraait, werkt het vliegtuigje dus niet meer.

DSCN3870_klein DSCN3872_10

Zo ervaren ze direct dat door de zon energie opgewekt kan worden!

DSCN4446_15

6Winkel_no_11spelen_racewagen Sinterklaas cadeau
Wij willen geen speelgoed met batterijen. Maar een stoere auto die zelf rijdt vinden de kindjes natuurlijk wel geweldig. Daarom duurzame oplossing, een racewagen die rijdt op zonne-energie.
Olaf zijn sinterklaas cadeau, nog niet verklappen hè?

Heel veel duurzame bouwpakketjes
Hoe werkt een zonnepaneel of een windmolen:

solarmechanics windmolen

Leuk die opgewekte energie, maar gaat het nu verder? Hoe werkt een lamp? Of hoe kun je met natuurlijke energiebronnen licht laten branden, geluid maken of klokje activeren?

zaklamp batterij

Duurzaamheid beperkt zich niet enkel tot stroom. Ook interessant om allerlei weerseffecten na te bootsen. En om vuil water drinkbaar te maken!

weerstation waterzuivering

Ook zijn er leuke bouwpakketten met een zonnepaneeltje waardoor er bijvoorbeeld een lamp in huis gaat branden of een waterrad gaat draaien:

bouwpakkethuis bouwpakketwatermolen

Er bestaan nog veel meer van deze interessante, educatieve en duurzame "kits voor kids", kijk hiervoor in mijn Webwinkel.

De jeugd heeft de toekomst, als we hen op jonge leeftijd al vertrouwd laten raken met duurzame energie, belooft dat een hoopvolle groene toekomst te worden!

5Info_4inspiratie_Op1


Voorlezen

Niet zo braafjes voorlezen

Kinderen hebben de toekomst. Daarom geen brave verhaaltjes meer voorlezen. Want om die toekomst te verbeteren, hebben we kinderen nodig die vernieuwend denken!

pippi_eigenwijs Eerder schreef ik al een blog over mijn weerstand tegen sprookjes waarin prinsen helden zijn die hulpeloze prinsesjes redden en ook tegen brave kinderboekjes met de standaard rollen-patronen van ondeugende jongens en brave meisjes.

Daarom ben ik zo ontzettend blij met de boeken van Pippi Langkous en Otje!

Pippi Langkous
pippi In Pippi is het een keer een meisje dat stoer is en alles kan! En deze passage in het boek waarin Pippi voor de eerste keer naar school gaat, heeft mijn vriend en mij werkelijk doen huilen van het lachen!

"Zo", zegt de juffrouw, "je bent al groot, kun je me zeggen, Pippi, hoeveel zeven en vijf is?"
Pippi keek haar verbaasd aan. "Ja hoor eens, als je dat zelf niet weet, dan moet je niet denken dat ik van plan ben om je het te vertellen!"
Alle kinderen keken Pippi verschrikt aan.
De juffrouw zegt: "Ik zal je vertellen dat zeven en vijf twaalf is."
"Zie je nou wel", zegt Pippi. "je wist het al, waarom vraag je het dan?"
De juffrouw besloot niks te laten merken. Ze ging verder. "En Pippi, hoeveel denk je dat vier en acht is?"
"Ongeveer zevenenzestig", zei Pippi.
"Welnee", zei de juffrouw, "vier en acht is twaalf".
"Ja, maar juffrouw, nu wordt het echt te gek", zei Pippi. "Je zei net dat zeven en vijf twaalf was. Orde moet er zijn, zelfs op school."
De juffrouw dacht niet dat het nog de moeite waard was om Pippi te leren rekenen. Dus begon ze de andere kinderen wat te vragen.
pippi_school "Tommy, kun je hierop antwoord geven?" vroeg ze. "Als Liesje zeven appels heeft en Wim negen, hoeveel appels hebben ze dan samen?"
"Ja, zeg het maar, Tommy", riep Pippi. "Dan kun je mij meteen hierop antwoord geven: als Liesje buikpijn heeft en Wim nog veel erger, hoe komt dat dan en waar hebben ze die appels gejat?"
De juf deed net of ze het niet hoorde. Ze zei: "Annika, nu is het jouw beurt. Gustaaf was met zijn vriendjes op school-reisje. Hij had een vijfje bij toen hij wegging en zeven cent toen hij weer thuiskwam. Hoeveel heeft hij uitgegeven?" "Nou", zei Pippi, "en dan wil ik weten waarom hij zo verkwistend was?"

pippi_dvd
Pippi: reflectie
Geweldig hoe Pippi nog niet is afgestompt tot het braaf antwoorden van "lege" vragen. Maar dat zij die vragen nog wél in een context plaatst! En op basis van die context ook laat zien hoe belachelijk die vragen eigenlijk zijn.
En dat school dus beter kan komen met vragen die wél realistisch zijn en in een logische context passen.

Omdat we Pippi zo geweldig vinden, zowel wij als de kindjes, hebben we ook de dvd's van Pippi gekocht.
Gegarandeerd uren lachplezier!


otje
Otje

Het verhaal gaat over het meisje Otje dat samen met haar papa, Tos de kok, leeft. Omdat Tos geen papieren heeft, die zijn kwijtgeraakt in het kompjoetergebouw, en hij ook tomeloze driftbuien heeft, kan hij nergens een vaste baan krijgen.
Ze zijn gedwongen een zwervend bestaan te leiden, dat hen langs allerlei plaatsen voert. Door de goede verstandhouding die Otje met vogels, honden, muizen en katten heeft, lukt het om het zwerversavontuur tot een goed en voor ieder bevredigend einde te brengen.

Op een gegeven moment moet Tos voor een maand op een boot gaan koken om wat geld te verdienen. Hij laat Otje dan bij twee tantes, maar die tantes zij heel betuttelend. Otje moet heel netjes zijn en ze gooien haar vieze broek weg, maar daar zat een toverspiegeltje in waarmee ze haar papa kon zien. Otje is heel boos en loopt weg.
Als Tos haar dan bij de tantes komt ophalen, maar ze er niet meer is, gaat hij naar het politiebureau. Dan volgt deze passage:

Tos kwam het politieburo binnen en ging dadelijk naar de dienstdoende agent.
"Ik ben mijn dochter kwijt", zei hij. "Ze is weggelopen. Ze heeft een vuile broek aan.... wacht even, nee, ze heeft géén broek aan en...."
"Mag ik even uw papieren?" vroeg de agent.
"Papieren?" vroeg Tos onthutst. "Het gaat niet om papieren, het gaat om een kind!"
"Eerst even uw papieren", zei de agent en strekte zijn hand uit.
Tos werd gloeiend en briesend van binnen, hij wist dat het misging: de driftbui kwam op. Hij schreeuwde en raasde en sloeg wild om zich heen. Hij sprong brullend op het buro, greep de agent bij zijn das en zou de arme man niet stellig gewurgd hebben als niet een paar dappere agenten hem eindelijk hadden bedwongen.
Twee broeders kwamen binnen met een draagbaar. Een van hem gaf hem een prik. Ze bonden hem vast en liepen met hem naar de ambulance die buiten stond te wachten met een blauw licht.
Hij werd naar Rusthuis Vredelief gebracht, voor mensen die in de war zijn.

otje_rusthuis

Otje: reflectie
Onze samenleving is enorm (te) gebureaucratiseerd en ik kan me inderdaad de woede en frustratie voorstellen als je niet over de (juiste) papieren beschikt. Belachelijk dat onze identiteit enkel en alleen nog bepaald wordt door papieren!
En ook vond ik het mooi hoe Tos reageert, puur zijn emoties uiten, heerlijk boos zijn als een kind. En hij deed me inzien hoe wij volwassenen ons allemaal braafjes zijn gaan gedragen.
Maar helaas ook de realiteit in deze passage, als je je niet gedraagt wordt je opgesloten in een rusthuis: je "spoort" niet. Maar ik vraag me dan af, spoort Tos niet of is het de maatschappij die gewoon onmenselijk is geworden, pure bureaucratie en zonder emoties?

pippi_zin


Kinderboeken: stof tot nadenken voor volwassen

En zo geven deze prachtige kinderboeken 's avonds na het voorlezen aan onze kindjes, ook mij stof tot nadenken!Rollenpatronen in kinderboeken

Ik erger me ook aan veel kinderboeken. De sprookjes zijn altijd hetzelfde, de prinses prikt zich aan een spinnewiel, eet een vergiftigde appel, verliest haar glazen schoentje en dan moet een prins haar komen redden. Oftewel de mannen zijn de helden!
Dit soort sprookjes worden hier in huis dus gewoon niet voorgelezen.

Maar niet alleen in sprookjes, ook in andere verhalen gaan de jongens buiten op avontuur en de meisjes spelen binnen met poppen of met een keukentje. Ook bij Jip & Janneke is het altijd hetzelfde rollenpatroon wat terugkeert, Jip is de kwajongen en Janneke het brave meisje. Er werd me eens aangeraden om de namen van Jip en Janneke daarom gewoon om te draaien!
Gelukkig zijn er ook veel voorleesboeken die niet stigmatiserend zijn.

Kinderboeken (468x60)

Op mijn blog staan de volgende artikels over spelen:

Dilemma: 2ehands of eco speelgoed?
Dank u groene klaasje!
Jaarfeesten verhaaltjes
Dag Sinterklaasje
Jongen, meisje of genderfree
Eco-realisaties 2013
Duurzaam speelgoed
Ons kabouterbos
Consuminderen met kinderen
Zelf speelklei maken
Buitenkeukentje
Druipklei
"Mama, hoe werkt duurzame energie?"
Niet braafjes voorlezen

Downloads

Achtergrondinformatie en bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken op mijn Downloads-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 113 downloads!


Eco-shop

Spelen

Houten speelgoed
Creatief eco-speelgoed
Educatief speelgoed & duurzame energie
Voorleesboeken

Houten speelgoed

Ook voor speelgoed ga je naar bol.com Bol.com - houten speelgoed
Hema - houten speelgoed
Green Jump eco bio fairtrade Green Jump - houten speelgoed
Educatief en veillig binnen-en buitenspeelgoed Liesjes Houten Speelgoed

Creatief eco-speelgoed

Papier maken
Kralen van papier maken
Bloemenpers

Educatief speelgoed & duurzame energie

Weerstation
Solar mechanics
Robot zonne-energie
Racewagen zonne-energie
Zaklamp maken
Windmolen maken
Drinkwater zuivering
Rekenmachine maken
Oven maken
Aardappel klok
Experimenteren met zonne-energie
Organische batterij maken
Plant laboratorium
Bouwpakket drie modellen op zonne-energie
Bouwpakket molen zonne-energie
Bouwpakket watermolen zonne-energie
Bouwpakket vliegtuig zonne-energie
Bouwpakket helicopter zonne-energie
Bouwpakket satelliet zonne-energie
Bouwpakket huis zonne-energie
Bouwpakket huis karton met zonnepaneel

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Merci!

Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.

Ook uw banner of producten op deze pagina? Klik hier voor meer info.Boeken

Voorleesboeken

Index
jaarfeesten
natuursprookjes
plantaardige voeding
geneeskrachtige planten
lekker niet zo braaf

Jaarfeesten

Diane Monson
Diane Monson
Diane Monson

Natuursprookjes

Rien Poortvliet
Rien Poortvliet
Cicely Mary Barker
Elsa Beskow
Elsa Beskow
Elsa Beskow
Elsa Beskow
Elsa Beskow
Elsa Beskow
Elsa Beskow

Plantaardige voeding

Antoinette Hertsenberg
Rymke Wiersma

Geneeskrachtige planten

Lidwien van Geffen
Marianne Garff & Bettina Stietencron

Lekker niet zo braaf

Astrid Lindgren
Annie M.G. Schmidt

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Merci!

Kinderboeken (468x60)

Advertenties